III Jornades 2024 . Cap a una nova cultura científica
19 i 20 de setembre 2024
Les Jornades Cap a una nova cultura científica reforcen l’objectiu inicial de fomentar la investigació responsable en la comunitat universitària UPV, en sintonia amb els principis de la RRI (Responsible Research and Innovation): educació científica, igualtat de gènere, accés obert, governança, ètica i participació ciutadana, situant aquest objectiu en el context de la nova llei d’universitats i el seu gir normatiu per a introduir la ciència ciutadana en els processos d’investigació universitària. Des de la institució és important impulsar, formalitzar, vertebrar i interioritzar aquests principis, perquè l’esforç coordinat dels investigadors aconseguisca transformar la societat i fer front als grans reptes.
Aquestes Jornades són una iniciativa del Vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat (**ACTS) en col·laboració amb la Unitat de Comunicació Científica i Innovació de la Universitat Politècnica de València i la participació dels Vicerectorats d’Investigació; d’Innovació i Transferència; d’Ocupació i Formació Permanent; d’Estudiants i Emprenedoria; de **Intenacionalización i Comunicació; i forma part del Pla Estratègic 2023-2027 SIRVE
“El futur està dominat per les tecnologies digitals mentre ens enfrontem a una crisi de sostenibilitat, i totes dues transicions estan vinculades amb canvis en les estructures temporals, que donen forma a les nostres vides i a la societat. Les tecnologies digitals arrosseguen el futur cap al present, mentre que la crisi de la sostenibilitat ens enfronta al passat i ens desafia a desenvolupar noves capacitats per al futur. Qualsevol solució que trobem ha d’integrar la dimensió humana i la nostra relació alterada amb un medi ambient tecnològicament transformat.”
Preparació/Enviament de la comunicació
Es recomana escriure la comunicació directament sobre la plantilla de les jornades.
Títol de la Comunicació: la seua extensió pot ser d’una o dues línies (màxim), seguit de la seua traducció a l’anglès.
Paraules Clau: indicar 5 paraules clau. Si pot ser, no repetir les paraules que apareixen en el títol de l’article. Es llistaran també les paraules clau traduïdes a l’anglès.
Comunicació Completa: tindrà una extensió mínima de 6 pàgines (comptant la primera pàgina amb el resum i paraules claus) i màxima de 15.
Idioma: l’idioma oficial de les jornades és el castellà, no obstant això, s’acceptaran treballs en valencià o anglès.
Anonimat. Per favor, prepara la comunicació o projecte de manera que preserve l’anonimat fins a la presentació del document definitiu, tenint en compte en el primer arxiu enviat::
- No posar nom, email ni institució d’els/les autors/as davall del títol
- No assenyalar en els agraïments a col·laboradors que puguen identificar cap de les dades anteriors
- Comproveu que el material complementari no continga dades que puguen identificar a els/les autors/as
Per a enviar la comunicació segueix les indicacions assenyalades en la Guia d’enviament de documents per a la Plataforma en línia.
La data límit d’enviament de treballs serà el dimecres 26 de juny 2024.
Fase de revisió
Totes les comunicacions tindran revisió cega per parells, a través de la plataforma en línia.
Es notificarà a els/as autors/as l’acceptació, acceptació amb canvis, o no acceptació de la seua proposta el divendres 26 de juliol de 2024.
Enviament de la comunicació definitiva
Revisa la comunicació preliminar tenint en compte les correccions i suggeriments rebuts en la revisió.
No oblides posar nom, email i organisme (institució, associació, empresa…) d’els/les autors/as davall del títol.
L’enviament de la comunicació definitiva ha de pujar-se a la plataforma fins al 10 de setembre 2024
Publicación
Els treballs acceptats seran publicats per la Universitat Politècnica de València (UPV) en les actes de les jornades, amb DOI i ISBN.
Per a això s’ha d’emplenar el document de cessió de drets, signar-lo i enviar-lo a través de la plataforma juntament amb la comunicació definitiva.
DATES D’INTERÈS
Data límit d’enviament comunicacions ________ Dimecres 26/06/2024
Data límit fase de revisió _______________ Divendres 26/07/2024
Enviament comunicació definitiva ______________ Dimarts 10/09/2024
Presentació en les Jornades ______________ Dijous 19/09/2024 i Divendres 20/09/2024
DESCÀRREGA LA PLANTILLA DE LES JORNADES PER A LA COMUNICACIÓ O PROJECTE
DESCÀRREGA EL DOCUMENT DE CESSIÓ DE DRETS
La inscripció és gratuïta i estarà oberta fins al primer dia de les jornades.
Totes les persones participants i assistents registrades rebran un diploma acreditatiu, obsequis i un reconeixement en hores transversals:
– Assistència: 9 hores
– Assistència amb presentació de comunicació: 18 hores
Per a rebre el reconeixement, s’ha de registrar en persona entre les 9.15-9:45h el primer dia de les Jornades. Se servirà un Coffee Break cada dia.
Es realitzarà a través del següent link del Centre de Formació Permanent UPV, per a això s’haurà de crear un usuari.
Enllaç a la inscripció
Si tens alguna incidència amb la inscripció contacta amb: congresos@cfp.upv.es
Elsa González Esteban
Professora titular de Filosofia Moral en el Departament de Filosofia i Sociologia. La seua labor investigadora se centra en el camp de l’ètica aplicada i els sistemes de governança i gestió ètica en les organitzacions. Investigadora del Grup d’Investigació en Ètica Pràctica i Democràcia, és autora de més de 50 treballs especialitzats publicats en articles i llibres nacionals i internacionals, i ha participat en projectes nacionals i internacionals finançats per organismes públics com a investigadora principal, on destaca el Projecte Horitzó 2030 ETHNA System Project.
Quant a la gestió universitària, ha participat en diferents comissions assessores, ha sigut membre del Claustre i, des de l’any 2015 al 2022 directora acadèmica de la Universitat per a Majors. Actualment és Vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat a la Universitat Jaume I de Castelló.
José Félix Lozano
Orcid: https://orcid.org/0000-0002-2715-8479
Scopus: 57212353447 Lozano Aguilar, José Félix – Author details – Scopus
El Dr. José-Félix Lozano Aguilar (Terol 1970) és Catedràtic de Filosofia Moral (Ètica Empresarial, Ètica en l’Enginyeria, i Ètica en la Investigació) en la Universitat Politècnica de València, i investigador associat de l’Institut Enginy (CSIC-UPV). Va ser becari del DAAD (Deutscher Akademischer Austauchdienst 1995-96). Ha sigut professor Convidat en la Universitat de Zittau i en l’OHM Technische Hochschule Nürnberg (Alemanya) i Łódź (Polònia). Ha impartit cursos i conferències a l’Argentina, l’Equador, Colòmbia, Mèxic, República Dominicana, l’Uruguai i Costa Rica. És membre del Comitè d’Ètica de la Investigació en la Universitat Politècnica de València des de 2009. Ha sigut Expert Nacional Destacat en l’European Research Council (Brussel·les) com Ethics Officer (octubre 2020 a octubre 2022).
Rosa Arias
Rosa és enginyeria química i màster en energia amb una àmplia experiència en contaminació per olors i ciència ciutadana. Ha coordinat els projectes H2020 i Horitzó Europa D-NOSES, NEWSERA i COALESCE, i participa en altres projectes en els àmbits de la ciència ciutadana, la comunicació científica, la investigació i la innovació responsables. És la creadora de l’App OdourCollect (premie Prismes a millor projecte singular de divulgació científica al 2021, menció honorífica a l’European Citizen Science Prize del 2024), basada en una metodologia de quàdruple hèlice per a la innovació oberta (recentment estandarditzada en forma d’UNE 77270:2023 “Construcció de mapes d’olor col·laboratius mitjançant ciència ciutadana”). És també, CEO i fundadora de Science For Change, on es treballa per a acostar la ciència a la societat per a obtenir impacte real. És membre de la Junta Directiva de l’Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA en anglès) i assessora tècnica de la iniciativa espanyola “Ciència ho Parlament” que ha promogut la creació d’una Oficina d’Assessorament Científic en el Parlament espanyol. És una apassionada del concepte d’Investigació i innovació Responsable (RRI), la ciència ciutadana i el paper de la dona en la ciència. La comunicació de la ciència és una de les seues passions; per aquesta raó, col·labora amb el programa Veïns en la TV de l’Hospitalet de Llobregat en la seua secció “Ciència amb la teua” des del 2021. També ha participat en el programa Training of Trainers (ToT) del JRC Science-to-*policy (2021), i també com a experta independent en el Mutual Learning Exercise- Citizen Science initiatives- Policy and Practice, Programa Horizon Europe de la Comissió Europea (2022-2023). Ha rebut diversos premis i reconeixements a la seua trajectòria, com el reconeixement “Top 100 Women in Social Innovation” de la xarxa Euclid (2022), el premi “A, dona professional Autònoma” de CaixaBank l’any 2022 o el premi eWoman Igualtat del Periòdic (2022) per al foment de les dones a la ciència, com es reflecteix en el propi equip interdisciplinari de Science for Change, constituït en la seua majoria per dones expertes en tota mena de disciplines científiques, incloent les ciències socials. És ponent habitual i key note speaker de nombroses conferències i fòrums científics en l’àmbit de la ciència oberta, la comunicació científica o les polítiques públiques.
Sara San Martín
Llicenciada en Administració i Direcció d’empreses per la Universidad Pública de Navarra (2021) i té un Màster en Economia circular i Desenvolupament sostenible (Universitat Internacional de València, 2022). Des de 2021 treballa en Zabala Innovation com a Consultora de Gestió de Projectes d’I+D+i elaborant i gestionant proposades de projectes finançats per la Comissió Europea en diferents sectors.
19 SETEMBRE 2024
Lloc: Auditori Facultat Belles Arts
10:00 Obertura de les Jornades. Presenta Inmaculada Romero, amb la participació de
José E. Capilla Romá. Rector de la Universitat Politècnica de València
Esther Gómez Martín. Secretària autonòmica d’Universitats. Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació
10:30 Mesa d’experts. Moderador Guillermo Palau
10:40 José Félix Lozano. Ethics Self-Assessment: el primer pas la integració de l’ètica en la investigació
11:20 Elsa González. Governança ètica de la investigació i la innovació en el context de la ciència oberta
Enllace Vídeo Obertura Jornades i Mesa Experts
Coffee Break
12:30 Presentació comunicacions i projectes
12:40 Irene Lapuente Aguilar. Ciencia ciudadana, salud y género: cocreando una mejor experiencia de parto
12:55 Loli Iborra Sales, Bernat Llopis, Montse Sánchez y Laura Tápiz Amat. Dojopoly
13:10 Nuria Martínez Navarrete, María del Mar Camacho Vidal, Eva García Martínez. La cultura del reciclaje alimentario llevada al hogar: de la mesa a la mesa
13:25 Laura Salguero Rubio. Simbiontes: Diseño Ficción y Relaciones Multiespecie
13:40 Arantxa Viñals Yuste. Aspectos éticos de los agentes intermediarios de innovación: el caso de los centros tecnológicos
Enllace Vídeo Presentació Comunicacions i Projectes 1
_____________________________________________________
20 SETEMBRE 2024
Lloc: Auditori Facultat Belles Arts
09:30 Presentació comunicacions i projectes. Moderadora Salomé Cuesta Vicerrectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat UPV
10.15 Joaquín M. Azagra-Car. La major part del personal investigador fa art – Implicacions clau per al Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació
10.30 Alejandro Fernández del Riu. Ciència ciutadana en l’àmbit biomèdic: anàlisi bibliomètrica de tendències
10.45 José Hilario Canós-Cerdà, John Manley. AskingBristol: cap a la Universitat Cívica
11.00 Irene Monsonís Payá. La integritat científica i integració social:impacte en la confiança de la ciutadania en la ciència a través de l’estudi de cadenes de mediació
11.15 Joaquín Ortega Garrido i Raúl León. Forestería Urbana de València per a repensar el metabolisme dels ciutats
Enllace Vídeo Presentació Comunicacions i Projectes 2
Coffee Break
12:30 Mesa d’expertes. Moderador Luis Zurano
12:40 Rosa Arias. Marc de finançament i beneficis de les pràctiques de ciència ciutadana. Projectes europeus en execució.
13:20 Sara San Martín. Programa de finançament a projectes de ciència ciutadana.
14:30 Tancament de les Jornades
Salomé Cuesta Valera. Vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat, UPV
COMITÈ CIENTÍFIC
Carme Fenoll Clarabuch. Directora de l’Àrea de Cultura i Comunitat de la Universitat Politècnica de Catalunya
José María García Álvarez-Coque. Director de les Càtedres Terra Ciutadanay AVANT. UPV
Carlos García Miragall. Laboratorio de Luz. UPV
Andrea Gonzalez Montoro. Institut I3M. Universitat Politècnica de València
Sonia Martínez Navarro. Directora IVAM, Valencia
Manuel Martínez Torán. Director Càtedra Artesania. Universitat Politècnica de València
Guillermo Muñoz Matutano. Universitat València
Guillermo Palau Salvador. Instituto INGENIO CSIC-UPV
Maite Pelacho. Fundación Ibercivis. Zaragoza y Universidad del País Vasco
Josu Rekalde Izagirre. Universidad del País Vasco
COMITÈ ORGANITZADOR
Coordinació projecte
Salomé Cuesta Valera. Vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat UPV
María José Martínez de Pisón Ramón. Directora Àrea Acció Cultural UPV
Documentació científica i difusió
Marina Alonso Díaz. Directora de l’Àrea Acompanyament i Orientació Integral a l’Estudiant UPV
Inmaculada Romero Gil. Directora d’Àrea de Biblioteca, Documentació i Ciència Oberta UPV
Lynne Yenush. Directora de l’Escola de Doctorat UPV
Luis Zurano Conches. Àrea de Comunicació UPV
Coordinació associacions ciutadanes i voluntariat
Amparo Quilis Nadal. Responsable d’Acció Social i Voluntariat UPV
Gestió cultural
Lola Gil Collado. Tècnica de l’Àrea Acció Cultural UPV
Organiza
Vicerectorat d´Art, Ciència, Tecnologia i Societat
Colabora
FECYT | Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología
Participa
Vicerectorat d’Innovació i Transferència
Vicerectorat d’Investigació
Vicerectorat d’Ocupació i Formació Permanent
Vicerectorat d’Estudiants i Emprenedoria
Vicerectorat d’Internalització i Comunicació
Pla Estratègic 2023-2027 UPV