Ciencia Ciudadana | UPV

Timeline accions de Ciència Ciutadana i RRI en la UPV​

Fermin_Serrano_upv
23 mayo 2024

IX Trobada d'Estudiants de Doctorat de la UPV

La trobada va comptar amb la Conferència: "Ciència ciutadana, una visió de futur" de
Fermín Serrano Sanz (Fundació Ibercivis) i la Taula redona "Quines oportunitats planteja la ciència ciutadana als investigadors en formació?" amb la participació de:
Salomé Cuesta, Vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat, UPV
Fermín Serrano, Fundació Ibercivis
Sandra Lucía Hernández Zetina, Professora de la Universitat Autònoma de Mèxic, estudiant de doctorat UPV, desenvolupant la tesi "Ciència ciutadana i Informació Geogràfica Voluntària per a la prevenció de violència de gènere en la modalitat d'assetjament de carrer"
Ana Belén Anquela Julián, Defensora Universitària UPV, Professora Titular del Dep. Enginyeria Cartogràfica Geodèsia i Fotogrametria, Codirectora de la tesi.
Modera: Belén Picó Sirvent. Vicerectora d'Investigació, UPV

 

Programa de la trobada

Mapaton
7 març 2024 – 22 abril 2024

Mapatón de percepció de seguretat.
Explorant les experiències dels carrers de la nostra ciutat

El Mapatón de Seguretat Ciutadana és una iniciativa col·laborativa en la qual grups de voluntaris utilitzen una aplicació específica dissenyada per a reportar la seua percepció de seguretat als carrers de la ciutat de València.
Poden assenyalar àrees on se senten insegurs així com situacions d'assetjament de carrer que hagen presenciat o experimentat.
L'aplicació funciona tant en ordinadors com en dispositius mòbils, la qual cosa facilita la participació d'un ampli públic.
Les dades recopilades contribueixen a l'estudi de percepcions de seguretat a València i permeten identificar àrees que requereixen millores en termes d'il·luminació, presència policial o disseny urbà.

Notícia UPV del Projecte

Notícia projecte premsa 1
Notícia projecte premsa 2

cienciaLab
22 febrer 2024 – 07 març 2024

CiènciaLab. Campus Gandia

Obrim el nostre Campus als futurs estudiants universitaris i participen en els nostres laboratoris en tallers científics formatius, curiosos i divertits.

Entitat: Campus Gandia

Enllace projecte

Enllace video

dones_ciencia
15 febrer 2024

Porte una científica al meu col·le 2024

Per sisè any consecutiu, i per a celebrar el 11 F dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència, visitem els instituts que ens ho demanen, des de primer d'ESO a batxiller, i fem una xarrada explicant el paper de la dona en la ciència al llarg dels segles, donem una visió actual del paper de les dones en enginyeria i ciències en general, i fem alguna activitat per a despertar vocacions i reconeixer a les dones científiques.

Entitat: Campus Gandia

Enllace projecte

caryatides
29 desembre 2023

CARYATIDES

Eva Alvarez & Carlos Gómez

Grup informal d'investigació amb perspectiva de gènere.

Enllaç: Guía para incorporar la perspectiva de género en actuaciones urbanas Comunidad Valenciana

circuit_1
17 i 18 juliol 2023
Orriols_cc
01 juliol 2023 – 01 gener 2025

Il·luminació Intel·ligent i Governança Participativa: Implementació de Tècniques d'Intel·ligència Artificial, Dades Obertes i Ciència Ciutadana en el Barri de Orriols

Álvaro Fernández-Baldor (I.P.); Antonia Ferrer Sapena; María Fernanda Peset Mancebo; Pedro Fernández de Córdoba; Carola Calabuig; Alejandra Boni Aristizábal; Miguel Enrique Iglesias-Martínez.

Entidades: Orriols en positiu. Observatori de Dades Obertes de la GVA, Càtedra Governança de la Ciutat de València.

head_ciencia_ciudadana
16 i 17 setembre 2022
I Jornades cap a una Nova Cultura Científica
datause-cabecera6
1 juny 2020 – 31 maig 2024

DATAUSE. Maximizando el valor de los datos en el área agrícola

María Fernanda Peset Mancebo y Antonia Ferrer Sapena

Metodologías estables para evaluar y medir la calidad, interoperabilidad, blockchain y reutilización de los datos abiertos en el área agrícola.

salva_planeta
1 juliol 2020 – 30 setembre 2021
García-Melón, Mónica y Gonzalez‐Urango, Hannia

Investiga! Salva el Planeta!
Inmaculada Romero Gil

Entitats: Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA), Estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de la Comunitat Valenciana.

El projecte va ser premiat com a Projecte Destacat per la FECYT. Es basa en el llançament d'una convocatòria pública de "projectes d'investigació" sobre aigua i canvi climàtic, dirigida a estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de la Comunitat Valenciana.

En els projectes d'investigació desenvolupaven un Blog, pòster, article científic, notícia científica i relat literari, així com un acte de presentació i debat.

Enllaços: https://salvaelplaneta.webs.upv.es/

https://www.convocatoria.fecyt.es/Repositorio/Proyecto-destacado.aspx?Id=1138

Safor_Salut
19 juny 2019 - 31 desembre 2025
García-Melón, Mónica y Gonzalez‐Urango, Hannia

Safor Salut

Pilar Sánchez Rivero y Jesús Alba Fernández

Safor Salut és un programa de cooperació entre agents clau del sistema valencià d'innovació en salut en l'àrea territorial de La Safor i el seu entorn: FISABIO-Departament de Salut de Gandia, FISABIO-HACLE La Pedrera, el Campus de Gandia (UPV) i la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES).

Institucions col·laboradores: Mancomunitat de Municipis de la Safor, Ajuntament de Gandia, Fundació per a la Investigació Sanitària a la comarca de La Safor (AISSA), Associació Espanyola Contra el Càncer Gandia, Associació Diagnosticats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica de Gandia i la comarca de la Safor (DIFFAC.GANDIA), Fundació Espurna, Associació Parkinson Gandia-Safor, Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer de la Safor (AFA La Safor), Districte Digital Comunitat Valenciana, Xarxa d'Instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) i Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

Enllaç web projecte

 

Screenshot from 2024-02-21 12-00-10
3 octubre 2017
Antonio Lafuente

Conferencia

Ciencia abierta, ciencia ciudadana y ciencia común: sobre el cómo, con quién y en dónde liberar el conocimiento. Antonio Lafuente. INGENIO UPV